Jernpanne, eller støpejernspanne som det også er kjent som, er en slags stekepanne som er ideell til bruning og steking av større mengder mat. En jernpanne har en rekke fordeler som et naturlig non-stick belegg, høy slitestyrke og enorm allsidighet. De kan brukes til alt og er meget praktiske ønsker du å steke på høye temperaturer.
Målet med denne testen er å geleide deg gjennom det enorme utvalget av jernpanner. Vi håper nemlig det skal gi et bedre bilde på hvilken jernpanne som passer deg best. Måten testen er utført på er ved å samle inn informasjon fra troverdige kilder og beskrivelser. Vi har altså ikke utført fysiske tester av produktene vi skriver om.
Best i test ifølge oss er den kraftige jernpannen Garcima Lyonnaise Dyp. Dette er en utmerket jernpanne med ekstrem allsidighet, som kan brukes til all slags matlaging. Best av alt er at den er grillsikker på temperaturer helt opp til 250 grader. Dersom du handler på budsjett eller ønsker et billig alternativ er det De Buyer jernpanne vi anbefaler.
Om du skal kjøpe deg en jernpanne, anbefaler vi disse nettbutikkene: Bakeren&Kokken.no og Kitchn.no.
Jernpanne test: Alle våre favoritter i 2024
# | Produkt |
1 | Garcima Lyonnaise Dyp – Best i test! |
2 | Garcima Lyonnaise Karbonstål – Mye for pengene |
3 | Garcima Lyonnaise — Premium |
4 | De Buyer Jernpanne — Best på budsjett |
5 | de Buyer Lyonnaise Mineral B – Ekstra tykk plate |
6 | Kitchen Craft Mini — God jernpanne til servering |
1. Garcima Lyonnaise Dyp – Best i test
Når det kommer til jernpanner er Garcima Lyonnaise Dyp Stekepanne uten tvil en av de beste alternativene på markedet. Denne sauteusen av lyonnaisetypen er et ettertraktet valg både blant profesjonelle kokker og hjemmekokker, og det er gode grunner til det.
En av de mest fremtredende egenskapene ved denne pannen er dens konstruksjon i kraftig karbonstål. Karbonstålet gir pannen en holdbarhet og slitestyrke som er avgjørende for daglig bruk. Samtidig er pannen relativt lettere sammenlignet med støpejernsvarianter, noe som gjør håndteringen enklere og mer behagelig.
Det grove, svarte interiøret på pannen forbedres med hver bruk. Dette betyr at pannen blir bedre med alderen, og den utvikler en naturlig non-stick-egenskap over tid. Resultatet er at maten glir lett av pannen, og du trenger mindre olje for matlagingen, noe som gjør måltidene sunnere.
Rengjøringen av Garcima Lyonnaise Dyp Stekepanne er også en lek. Du trenger bare noen dråper oppvaskmiddel og varmt vann for å få pannen skinnende ren. Den enkle vedlikeholdsrutinen sikrer at pannen forblir i topp stand i årevis fremover.
En ekstra bonus med denne pannen er at den tilfører jern til maten din. Dette naturlige jernberiket tilskuddet kan være spesielt gunstig for de som trenger å øke sitt inntak av jern i kostholdet.
Garcima Lyonnaise Dyp Stekepanne er et eksempel på en kvalitetspanne som ikke bryter banken. Den leverer enestående ytelse, holdbarhet og funksjonalitet til en pris som appellerer til både erfarne kokker og de som nettopp har startet sitt kulinariske eventyr. Samlet sett er dette produktet en klar vinner når det gjelder å kombinere kvalitet og pris.
Oppsummert
- Holdbar karbonstålkonstruksjon
- Naturlig non-stick-egenskap med bruk
- Lett rengjøring med enkle midler
- Beriker maten med naturlig jern
2. Garcima Lyonnaise Karbonstål – Mye for pengene
For de som verdsetter ekte håndverk og funksjonalitet i kjøkkenet, er Garcima Lyonnaise Stekepanne en skatt i karbonstål. Denne pannen leverer imponerende ytelse til en svært god pris.
Det første som skiller seg ut med denne pannen er dens konstruksjon i karbonstål. Dette gir pannen en styrke og holdbarhet som sikrer at den kan takle daglig bruk og fortsatt se bra ut.
En ekstra bonus med Garcima Lyonnaise Stekepanne er dens evne til å berike maten med naturlig jern. Dette kan være spesielt gunstig for de som ønsker å øke sitt jerninntak på en naturlig måte.
Før du tar pannen i bruk, er det en enkel prosess med innsteking som gir den den naturlige non-stick-egenskapen karbonstål er kjent for. Etter en rask rengjøring med varmt vann, varming med et tynt lag matolje i 5 minutter, og en kjapp tørking med et kjøkkenhåndkle, er pannen klar til bruk. Vær oppmerksom på at denne pannen ikke tåler oppvaskmaskin, så enkel håndvask er nødvendig.
Alt i alt er Garcima Lyonnaise Stekepanne et pålitelig valg for de som ønsker en pålitelig og holdbar jernpanne i karbonstål uten å måtte bruke en formue. Den tilfører også en ekstra helsefordel ved å berike maten med jern.
Oppsummert
- Solid karbonstålkonstruksjon
- Naturlig jernberikelse for mat
- Enkel innstekingsprosess
- Ikke egnet for oppvaskmaskin
3. Garcima Lyonnaise — Premium
Denne karbonstålplaten fra Garcima er en favoritt blant i franske kjøkken. Både restauranter og alminnelige hushold er visstnok svært begeistret for den kraftige pannen. Det er kanskje ikke så rart siden den fungerer på alle varmekilder, er lettere i vekten enn de tradisjonelle jernpannene, samt at den tilfører maten en naturlig tilsetning av jern. Slitestyrken er også upåklagelig – pannen blir faktisk bedre desto mer du bruker den – så her får du en panne som holder i mange år fremover.
Før pannen tas i bruk første gang er det viktig å steke den inn. Rengjør pannen med mye varmt vann. Hell i ca 1 mm matolje og varm i 5 minutter. Hell ut oljen og tørk med et kjøkkenhåndkle. Pannen er så klar til bruk.
Videre er det også verdt å nevne at den ikke tåler oppvaskmaskin. Den må vaskes for hånd. Den er imidlertid godt resistent mot høy varme, som også gir utallige bruksområder. Hva enn du skal tilberede, uavhengig om det er kjøtt, fisk, grønnsaker, eller sauser, er pannen i stand til å tilberede det du ønsker.
Kvaliteten er også bra, og den måler 28 cm i diameteren. Det gjør at du får rikelig med plass til mat på en og samme gang. Prisen på denne er heller ikke den verste, men samtidig et godt stykke unna de billigste modellene, som for øvrig er fornuftig ettersom det er kategorisert som en toppmodell.
Oppsummert
- Karbonstålpanne av høy kvalitet
- Virker på alle varmekilder, inkludert induksjon
- Er lettere i vekten enn tradisjonelle jernpanner
4. De Buyer Jernpanne — Best på budsjett
Denne prisvennlige jernpannen er testens rimeligste, noe som gjør den perfekt om du handler på budsjett. En lav pris er derimot ikke det eneste som er bra med denne pannen. Her får du også en slitesterk karbonstålpanne optimal til mindre mengder mat som leverer ypperlige resultat. Det smidige designet gjør også at den er enkel å anvende.
De Buyer Lyonnaise karbonstål stekepanne Carbone Plus fordeler varmen meget bra og kan brukes på induksjon. Dette er en ekte fransk restaurantstekepanne helt fremstilt av karbonstål og som bare blir bedre og bedre jo mer man bruker den. Det er viktig at pannen stekes inn før den brukes.
Videre er de Buyers stekepanner er garantert fri fra giftige stoffer, der pannen i tillegg gir maten en liten mengde sunt jern. de Buyer har produsert profesjonelle kjøkkenredskap i Frankrike siden 1830. Dette er med andre ord et Kvalitetsredskap for krevende kokker. Pannen kan til og med Kan brukes på alle komfyrer, også induksjon samt ovn opp til 200 grader i 15 minutter, og så begynner det å ta skade, hovedsakelig i håndtaket.
Helt til slutt har den en mindre størrelse på 18 cm, og den er meget populær blant forbrukerne. De er da spesielt den lave prisen som går igjen som den største fordelen med De Buyer stekepanne.
Oppsummert
- Prisvennlig jernpanne
- Fungerer på alle varmekilder
- Liten og smidige panne som er svært brukervennlig
5. de Buyer Lyonnaise Mineral B – Ekstra tykk plate
de Buyer Lyonnaise Mineral B er en ekstra tykk stekepanne i karbonstål, og den toppmodellen fra de Buyer. Denne stekepannen har en imponerende evne til å fordele varmen jevnt og kan brukes på alle typer varmekilder, inkludert induksjon. Med sin autentiske franske design og høykvalitetskonstruksjon er dette en ekte restaurantstekepanne som blir bedre med tiden.
Det som skiller de Buyer Lyonnaise Mineral B fra andre stekepanner er dens ekstra tykke plate i karbonstål. Denne tykkelsen bidrar til å fordele varmen jevnt over hele pannen, noe som gir en optimal og jevn varmefordeling. Den høye varmeledningsevnen til karbonstål gjør det også mulig å oppnå høy varme raskt, noe som er ideelt for steking og sautering.
En annen unik egenskap ved denne stekepannen er dens forbehandling med naturlig bivoks. Dette gir pannen en naturlig non-stick-egenskap og bidrar til å forhindre rustdannelse
En betydelig fordel med de Buyer-stekepanner er at de er garantert frie for kjemikalier. I tillegg tilbyr de Buyer-produktene en ekstra helsefordel. Karbonstålet i pannene tilsetter maten en liten mengde sunt jern, noe som kan være spesielt nyttig for personer med jernmangel.
Den jevne varmefordelingen og brukervennligheten gjør den ideell for alle typer matlaging, enten du er profesjonell kokk eller en lidenskapelig hjemmekokk.
Oppsummert
- Ekstra tykk plate i karbonstål for jevn varmefordeling
- Forbehandlet med naturlig bivoks og tilsetter sunt jern
- Passer til alle varmekilder, inkludert induksjon
- Toppmodellen til de Buyer
6. Kitchen Craft Mini — God jernpanne til servering
Testvinneren Kitchen Craft Mini er vår soleklare favoritt ettersom den skårer høyest på flest av våre testkriterier. Den imponerer med sin enorme slitestyrke, lekre design, praktiske utforming, og ikke minst gode anvendelighet. Den medfølger også et lekkert treunderlag, samt at den kan håndtere temperaturer helt opp til 250 grader.
Den hendige pannen måler 12 x 18 x 2,5 cm, hvilket gir rikelig med plass til alle salgs matvarer. Den er også utstyrt med et praktisk håndtak som gjør den enkel å forflytte, i tillegg til at det medfulgte underlaget gjør den ypperlig som serveringsbrett.
En annen ting vi likte godt med jernpannen er at den har en ekstremt god slitestyrke. Den er nemlig laget av støpejern der også konstruksjonen er robust, slik at det skal mye til før den opplever slitasje. Dessuten, og dette er nok den største fordelen, kan den varme mat på meget høye temperaturer. Det gjør at den passer utmekret til alle matretter, inklusive forretter, desserter og sauser.
Helt til slutt må vi også bemerke dens ekstraordinære design. Takket være det lekre og klassiske utseende fungerer pannen nærmest som borddekorasjon eller pynt på middagsbordet. Eksisterende brukere virker også å være fornøyde, særlig sett i forhold til kundeanmeldelsene. Nettopp derfor tror vi helt sikkert at dette er en jernpanne som vil innfri også dine krav.
Oppsummert
- Jernpanne av skyhøy kvalitet
- Allsidig – kan brukes til alt
- Grillsikker på temperaturer opp til 250 grader
Jernpanne – Hva er det og hvorfor er det kokkenes favoritt?
Jernpannen kommer garantert til å bli din nye bestevenn på kjøkkenet, og det har vært kokkenes favoritt i en årrekke. Den har en lang levetid, en fantastisk varmefordeling og en naturlig non-stick beleggning. Jernpanner er laget av enten stål eller kullstål. Sammenlignet med støpejernspanner er de lettere og reagerer raskere på temperaturendringer. Stål er et holdbart, varmholdende og varmeabsorberende materiale.
Om du tar vare på jernpannen din, kommer den til å kunne leve i generasjoner. Den dagen den skal kastes, så er materialet resirkulerbart som gjør den miljøvennlig. Jernpanner er ikke rustfrie og har ikke heller noen non-stick belegg. Du lager selv den naturlige non-stick yten – dette kalles for «seasoning».
Fordeler med en jernpanne
Allsidigheten – De holder varmen veldig bra og blir raskt varme, uten at materialet tar skade. Vær allikevel forsiktig med å varme opp dem for fort, da stålet risikerer å bli deformert. Den absorberer varmen veldig fort, så øk varmen litt og litt til ønsket temperatur.
Naturlig non-stick belegg – Å gi jernpanne det naturlige non-stick belegget går raskt og effektivt. Før din jernpanne skal brukes for første gang, skal du brenne inn den ordentlig. Deretter sp kommer jernpannens non-stick yte å forbedres hele tiden desto mer stekepannen brukes. Jo mørkere og mer brukt stekepannen blir, desto bedre stekeegenskaper får den. Jernpanner er derfor et kjøkkenutstyr som blir bedre med tiden.
Mindre fett – Stekepannens naturlige non-stick belegg gjør at din jernpanne krever mindre og mindre fett etter hver gang den har blitt brukt. Takket være non-stick belegget trenger du ikke å olje inn eller smøre inn stekepannen før bruk. Du kan også steke ditt kjøtt på veldig høy temperatur uten at det brenner seg fast.
Bruk den til alt – Uansett om det er luftige egg, stekte poteter, kjøtt med en sprø stekeyte, sauterte grønnsaker eller ovnssteking. Jernpannen kan alt – som også er grunnen til at den i årevis har vært profesjonelle kokkers go-to i restauranger.
Fungerer på alle sorters varmekilder – inklusive induksjon og ovn.
Oppnå høye temperaturer – Jernpanner er praktiske for å oppnå høye temperaturer og når du vil lage retter med en sprø og karamellisert yte. Når stekepannen står på stekeplaten, absorberer den varmen optimalt – når den tas bort fra platen, så synker varmen igjen.
Skal du kjøpe andre produkter til kjøkkenet ditt?
Da står vi i Spillhandel klar med å anbefale noen gode produkter.
Her er noen av våre mest leste forbrukertester:
- Knivoppheng test – 7 beste til kjøkkenet
- Mandolin test: Dette er de 8 beste
- Vinkaraffel test: 7 flotte og elegante karafler
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hvordan bør jeg vedlikeholde en jernpanne?
En jernpanne trenger regelmessig vedlikehold for å holde den non-stick og rustfri. Etter hver bruk bør du vaske den uten såpe (bruk varmt vann og en børste eller svamp), tørke den godt og påføre et tynt lag olje.
For å gjenoppbygge non-stick overflaten, kan du også «steke inn» pannen ved å varme den opp med et lag olje, slik at oljen polymeriseres og skaper en glatt overflate.
Hvorfor setter maten seg fast i jernpannen?
Hvis maten setter seg fast, kan det skyldes at pannen ikke har blitt tilstrekkelig «stekt inn» (seasoned) eller at den ikke er varm nok før matlagingen begynner.
Sørg for å bygge opp en naturlig non-stick overflate ved regelmessig vedlikehold, og la pannen bli ordentlig varm før du legger maten i.
Er det trygt å lage syreholdig mat, som tomatsaus, i en jernpanne?
Jernpanner er ikke ideelle for syreholdig mat som tomater, sitrus og vinbaserte retter, fordi syren kan reagere med jernet, noe som kan gi en metallisk smak i maten og påvirke krydderlaget (seasoning) på pannen.
Det er best å bruke en annen type panne til disse matrettene eller kun lage dem i jernpanne i kort tid.